Jan Taminiau en Koningin Maxima

De Nederlandse Haute Couture ontwerper Jan Taminiau is geliefd over de hele wereld. Maar wij denken toch dat zijn allergrootste fan onze eigen Koningin Maxima is. Zij draagt heel vaak zijn ontwerpen. Met gemak kan ze tegenwoordig ook alles hebben. Vroeger, toen ze nog prinses was en nog een beetje onbekend bij het Nederlandse volk, toen was ze nog wat dik. Gelukkig heeft ze gesport en getraind waardoor alles van haar Argentijnse figuur nu veel beter uitkomt is de modellen van de ontwerpen.

Dé topstukken die onze Koningin heeft gedragen van Jan zijn de jurken die ze droeg tijdens de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De koningsblauwe jurk die Maxima overdag aanhad tijdens de inhuldiging was adembenemend mooi. Zoals Jan al eerder zei: ”We zijn op een gegeven moment maar gestopt met uren tellen. Beide jurken zijn met zoveel liefde gemaakt. Van februari t/m 29 april hebben eraan zitten werken. Het plaatje was compleet toen de kroon erbij kwam, dat maakte het helemaal af.” De kroon was overigens niet zijn uitgangspunt. Hij begint altijd gewoon met tekenen. Hij zegt ook niks over of Maxima een makkelijke klant is. ”Ik laat mijn kleding spreken,” zoals hij zegt.

De avondjurk die ze droeg was een enorm mooi en diep bordeaux-rood, beetje plum-achtig paars van kleur. Jan wilde dit een zachter, fragieler en transparanter beeld geven. Hij heeft daarom ook gekozen voor een neutrale ondergrond met een overlaag van kant. Op dit kant waren geborduurde guirlandes van rode bloemen, pailletten en Swarovski-kristallen te zien.

Aan beide jurken heeft Jan samen met zijn team dat bestaat uit 80 leden gewerkt en er uren en uren in gestoken om zo tot deze twee juweeltjes.

32d97100b0ff63b4be2af0d0c7a9fc9e

43d75fb8154ac08599cc2ea249f52565