Mode geschiedenis 1920

De mode in 1920

In 1920 en de jaren daar na ging de mode een moderne tijd in. De vrouwen voelden zich bevrijd en gingen steeds meer comfortabele kleding te dragen. Ze gingen bijvoorbeeld korte rokken dragen of broeken in plaats van lange jurken. Mannen droegen ook steeds minder de super overdreven formele kleding. In deze tijd gingen ze bijvoorbeeld ook wel eens sportkleding dragen. Dat zouden ze in de jaren daar voor nooit doen. De pakken die mannen in deze tijd dragen, zijn nog steeds gebaseerd op de pakken van de jaren 1920 en daarna. Het zijn dus pakken die niet snel uit de mode raken. Vanaf 1920 kwamen er twee verschillende periodes van mode. Eerst was de mode erg conservatief. Vanaf 1925 werd de kleding minder conservatief en iets liefdevoller.

Vanaf 1926 kwam er een verandering in het maken van kleding voor vrouwen. De rokken en de lijfjes werden erg complex genaaid en kregen moeilijke patronen. Er werden veel decoratieve naden gemaakt en er werd veel gebruik gemaakt van contrasterende stoffen. Er werd erg lang over gedaan om deze jurken te maken omdat de versiering ook met de hand gedaan moest worden. Het was bijvoorbeeld erg populair om veel kralen op dans jurken te borduren.

In deze jaren werden er ook bh’s gedragen. Deze waren bijna allemaal zelf gemaakt. Voor de bh’s werd meestal wit katoen gebruik omdat het lekker zat en omdat wit bijna overal onder gedragen kon worden. Van sommige bh’s werden ook een soort strakke hemdjes gemaakt, maar ze boden bijna geen goede steun. Omdat het erg vervelend zat als de borsten geen steun hadden, gingen ze over op iets anders. De vrouwen gingen hun borsten plat op hun borst binden.

Dit deden ze met een soort bh met veters aan de zijkanten. Zo kon de borst erg plat getrokken worden. De jonge meisjes droegen een soort bandeau bh. Hierdoor kregen de borsten ook geen goede vorm, en de meisjes hadden er nog steeds last van. In de jaren 1930 begonnen merken als Triumph, Warner Brothers en Spirella met het maken van andere soort bh’s. Dit waren bh’s waarbij de borsten gescheiden werden. Ook werd er een cupmaat uitgevonden zodat de vrouwen de bh konden kiezen die goed aansloot.

Authored by: Redactie