Emotie eten stoppen

Het veranderen van een diep ingewortelde emotionele reactie is een lang en moeizaam proces. Echte verandering gebeurt in kleine stapjes. Het is een lange termijn project. Laat jezelf toe om op een natuurlijke manier te veranderen, stap per stap. Op die manier wordt de kans veel kleiner dat je terugvalt in je oude gewoontes. De sleutel tot een succesvolle verandering is oefening. De meesten van ons zijn al een heel leven bezig met het opbouwen van slechte gewoontes. We kunnen dat niet allemaal van vandaag of morgen overboord gooien. Een geleidelijke overschakeling naar gezond eten is realistischer.

Bij de overschakeling naar een gezondere manier van leven, kunnen we best beginnen met de bewustwording. De eerste stap van iedere verandering is dat je je bewust wordt van je huidig gedrag. Vermits de meesten van ons zo vaak eten, gebeurt de hele sequentie van selecteren, eten en stoppen vaak erg automatisch. Om helemaal ons eetgedrag te begrijpen, moeten we verder kijken dan het voedsel en even stilstaan bij de psychologie van het eten. Voedsel is meer dan alleen maar voeding. Het gebruik van voedsel als fopspeen is een van de belangrijkste oorzaken van het teveel eten. Het kan een symbool zijn van liefde, veiligheid, gezelligheid of het kan alleen maar een vorm van afleiding zijn. Voedsel kan een hobby en amusement zijn.

Eten heeft vaak weinig te maken met echte honger. Stress, verveling, en boosheid of gewoon de aanwezigheid van aantrekkelijk voedsel kan al een automatische grijpreactie veroorzaken. We kunnen al aan het eten zijn voor we ons ervan bewust zijn. Een manier om het bewustzijn te doen toenemen is het bijhouden van een voedingsdagboek. Het noteren van gegevens over onzevoedingsgewoontes kan al veel duidelijk maken. De meeste mensen komen tot de ontdekking dat ze meer eten dan ze dachten en dat ze vaak om andere redenen eten dan omdat ze honger hebben.

Leren om het onderscheid te maken tussen echte honger enĀ  psychologische honger is een goed begin om het emotioneel eten te begrijpen. Mondhonger is de aandrang om een andere behoefte te bevredigen door te eten. Onderzoek je gevoelens. Ontdek waarvoor je voedsel gebruikt. Dwangmatige eters grijpen automatisch naar voedsel als ze zich ongemakkelijk voelen. Onderzoek of je naar voedsel grijpt als gevolg van mondhonger of van maaghonger. Eens je je bewust bent van het verschil, kan je je problemen direct beginnen aanpakken zonder voedsel als rookscherm te gebruiken voor je echte problemen.

Een manier om dit te doen is door de W.A.I.T. methode te gebruiken. Stel jezelf een paar W vragen: Waar denk ik aan, wat wil ik echt? A staat voor angst en boosheid; probeer uit te vissen of je een van beide voelt. Doe hetzelfde voor de letter I die irritatie of het verlangen naar intimiteit vertegenwoordigt. T betekent vaak dat je moe bent of dorstig. Dit doet je eten terwijl dat eigenlijk niet zou moeten doen. Probeer te relaxen of probeer een glas water te drinken in plaats van te eten.

Het is even belangrijk dat je weet hoe je met stress moet omgaan. Eens je de verdedigingsmechanismen onder de knie hebt, dan zal je niet langer de neiging hebben om naar voedsel te grijpen.

Authored by: Lisa