Gewichtstoename zonder reden?

We vroegen aan de leden van een vrouwenvereniging welke factoren het meest bijdragen hebben aan hun gewichtstoename tijdens hun volwassenheid. De antwoorden toonden de vier belangrijkste redenen waarom vrouwen zwaarder worden. Hier zijn ze:

  • Stress & Verveling 37%
  • Baby’s krijgen 34%
  • Trouwen 12%
  • Minder actief worden 10%
  • Geen van allen 7%
  • Omdat het prettig is

Lees een paar van hun commentaren en zie of dit bij jou een belletje doet rinkelen.
Stress & Verveling

Zowel stress als verveling doen mij eten; het enig probleem is dat ik mij verveel als ik niet gestresseerd ben. Ik kan dus niet winnen. “Sara”

Dit is niet het dilemma dat het lijkt te zijn. Verveling is gewoon stresserend! Het zijn alle twee oncomfortabele toestanden en eten zorgt voor comfort.

De soorten stress waar de respondenten onder te lijden hadden vallen uiteen in twee calorieën.
1. Ongelukkig zijn met het leven in het algemeen of een reactie op specifieke problemen kunnen sommige vrouwen ertoe aanzetten om te gaan comfort-eten.

Het is alsof eten comfortabel is en dat het mijn brein iets anders geeft om aan te denken. “Naam”

De grootste toename kwam er voor mij door de stress toen ik mijn job, een grootouder en een dicht familielid verloor op amper twee maanden. “Marieke”

Een pak problemen met mijn partner nadat we getrouwd waren brachten mij aan de drank en dat raakte pas enkele jaren geleden opgelost. Dan was er een buurvrouw die iedere avond langskwam om te zeuren en te klagen over haar gebrek aan geld en wat ze allemaal mistte en dat bracht mij terug aan de drank. “Jori”

Het mijne moet wel verveling en comfort-eten zijn. Het is gemakkelijker om een reep chocolade te kopen dan om een doel in het leven te vinden.”Saskia”
2. Werk, studeren en lange uren.

Toen ik stage liep als jurist werkt ik op zijn minst van 8:00 tot 22:00, of zelfs tot 1:00 of 3:00. Als dan opeens de honger toslaat en je hebt geen tijd om buiten te gaan om een salade te kopen, dan zoek je iemand die naar de winkel op de hoek gaat en je vraagt of die wat snoep, chips of een marsreep wilt meebrengen. “Maaike”

Werken in een stresserende omgeving doet je snel zwaarder worden. Of het nu door de alcohol komt of omdat je eenvoudig niet de tijd of de energie hebt om voor jezelf te zorgen. “Marieke”

Ik ben 60 kg aangekomen tijdens de 15 jaar die ik nodig had om mijn diploma van het middelbaar, mijn bachelor en mijn masters diploma te halen. Het kwam door de stress als gevolg van de lange studie-uren, deadlines voor het afwerken van opdrachten, en kantines die bij ongeveer alles frieten serveerden.”Madelijn”

De stressvolle job met lange werkuren en nagenoeg onbestaande lunchpauzes, wat leidde tot het eten van alles wat bereikbaar was en natuurlijk ook het binnen gieten van drankjes na de werkuren. “Tom”

Alles wat ik wil na een lange harde werkdag is een goede maaltijd met veel zetmeel en dat doorspoelen met veel wijn. “Nadine”

De lange werkuren in combinatie met het pendelen zorgen ervoor dat ik zeer moe kan zijn op het einde van de dag. En als ik moe ben, dan krijg ik honger en dan maak ik niet altijd de beste keuzes. “Sara”

Misschien vat Shazz het nog het best samen.

Laat ons eerlijk zijn, het leven maakt je dik. “Elise”
3. Baby’s krijgen

Of je nu teveel aankomt tijdens de zwangerschap, of dat je het nadien niet kwijtraakt of dat je zelfs nog verder aankomt, het krijgen van baby’s was een met 32%, een goede tweede oorzaak van gewichtstoename na verveling en stress.

Los van de duidelijke fysieke oorzaak van gewichtstoename tijdens de zwangerschap, is het achteraf ook nog moeilijk om gezond eten en beweging in te passen in de hectische routine die gepaard gaat met een verzorgen van een baby, een voltijdse job en een deeltijdse studie. “Nadia”

Ik denk dat de gezondheidssector niet genoeg doet om je te helpen om een juist evenwicht te vinden als je zwanger bent. Ik had telkens de ervaring dat, als ik vroeg naar een gezond dieetplan, ik telkens het antwoord kreeg dat ik mij niet teveel zorgen moest maken over mijn gewicht omdat ik het nadien wel weer terug kwijt zou raken. Wat is dat voor een antwoord? Het lijkt mij geen grote hulp als je het mij vraagt. “Marieke”

Tijdens de periodes nadat elk van mijn baby’s geboren was. Vastzitten in huis met geen vaste routine. Ik at voor het gemak en uit verveling. “Cleo”

Bij mijn eerste kwam ik 30 kg aan en ik ben er nooit in geslaagd om dit helemaal kwijt te geraken. Bij mijn tweede kwam ik 10 kg bij. Ik was vorig jaar terug zwanger (ik kreeg jammer genoeg een miskraam) en toen kwam ik 6 kg bij in 6 weken! Ondanks alle goede voornemens eet je voor twee. Bovendien heb je, eens dat de baby geboren is, geen tijd meer om gezond voedzaam voedsel te bereiden. “Maaike”

Ik was 10 kg zwaarder toen ik de baby kreeg en ik werd nog eens 20 kg zwaarder in het jaar dat daarop volgde! Oh jee! “Sara”

Ik verloor 3 kg tijdens de zwangerschap (door de misselijkheid) en kwam 12 kg aan na de geboorte omdat ik te lui/geradbraakt was om deftig te koken. “Imke”
Trouwen

De gewijzigde manier van leven nadat je trouwt of bij je partner intrekt waren de belangrijkste oorzaak van gewichtstoename bij 13% van de vrouwen in ons onderzoek. Het was eerder een kwestie van zich te comfortabel voelen dan van comfort-eten!

Meer nachten thuis doorbrengen, meer eten, meer alcohol, enz. en dat gecombineerd met niet meer zoveel naar de fitness gaan en niet meer zoveel lopen als daarvoor. Daarbij kwam nog dat ik een scheenbeenblessure opliep en daardoor niet meer kon trainen. Ik had toen mijn voeding moeten aanpassen maar dat heb ik niet gedaan. “Bo”

Toen ik een vaste relatie kreeg, dan hadden veel afspraakjes te maken met eten, restaurantbezoek, drinken, bioscoop met popcorn en ijsjes. Ik voelde mij zo comfortabel bij mijn man dat het er niet leek toe te doen dat ik wat gewicht bijkreeg. “Tina”

Toen ik introk bij mijn vriend (nu echtgenoot) en ik op dat ogenblik ook stopte met de fitness, wat een complete wijziging van mijn manier van leven betekende: van bijna elke dag zeer actief tot nog amper iets doen en ook veel meer uitgaan (bier, curry,…)”Cleo”

Trouwen betekende iedere avond maaltijden bereiden en ’s avonds thuisblijven in plaats de overgeslagen maaltijden en het veel actievere vrijgezellenleven, dat was het begin. En toen kreeg ik 3 kinderen en bij elke van hen werd ik zwaarder. “Maaike”

Nadat ik introk bij mijn partner en maaltijden begon te eten. Tot dan had ik geen problemen om mijn gewicht van 60 kg te behouden. Gelukkig zijn was de grootste factor voor mij, en het gebeurt ook heel langzaam. “Marieke”
4. Minder actief worden

De 10% respondenten in onze “Minder Actief” categorie geven geen juist beeld van de impact hiervan op de gewichtstoename. Het werd door nog eens 25% van onze respondenten genoemd als een factor die bijgedragen heeft tot hun gewichtstoename.

Ik was altijd een magere tiener (55 kg) en vermits ik dichtbij huis werkte tot ik 25 was, had ik niet de behoefte om auto te rijden. Dan verhuisde mijn baan naar een plaats die 30 km verder lag. En vanaf toen reed ik iedere dag met de auto. Als gevolg van de tijd die ik verloor met het pendelen, werd ik ook minder actief maar ik bleef wel evenveel eten. “Sara”

Ik verhuisde uit Engeland en daardoor moest ik het onderwijzen opgeven (ander onderwijssysteem in Schotland). Ik behaalde andere kwalificaties en kreeg een kantoorbaan. En in plaats van een situatie waarin ik alles kon eten terwijl ik toch een bonenstaak bleef, begon ik geleidelijk aan te komen doordat ik mijn eetgewoonten niet aanpaste aan mijn veel minder actief leven. “Nadine”

Urenlang werken, en daardoor minder bewegen. Ik werk meer uren tijdens de zomer dan in de winter, toch tot rond 18:30, en dan vind ik het moeilijk om dan nog naar de fitness te gaan. Tijdens de winter stop ik tussen 5:00 en 5:30 en dan is er geen probleem om naar de fitness te gaan voor ik helemaal uitgehongerd ben. Daardoor maak ik ook betere voedingskeuzes. In de zomer haal ik amper twee bezoeken aan de fitness per week, als het meezit. In de winter ga ik bijna iedere dag. “Imke”

In mijn late tienerjaren stopte ik eigenlijk alle energievragende activiteiten. Als kind rende ik voordurend rond als gek! “Naam”
5. Geen van deze

Niet alle respondenten pasten in een van deze categorieÎn. Hier zijn een paar interessante commentaren die bij jou misschien een belletje doen rinkelen:

De voornaamste reden waarom ik zwaarder werd was door gebrek aan kennis. Ik begon zwaarder te worden, zoals zoveel meisjes rond de leeftijd van 16/17/18 jaar omdat je dan minder begint te bewegen, begint uit te gaan en te drinken, maar blijft eten alsof je nog steeds een tiener bent. En dan begin je modieuze diëten te volgen, en daardoor gewicht te verliezen, dan ermee stoppen en terug aankomen omdat je eigenlijk niet geleerd hebt hoe en wat je moet eten. “Tina”

Ik denk dat het bij mij de puberteit was! Lach daar niet mee. Waarschijnlijk een combinatie van de leeftijd, hormonen en OOK (waarschijnlijk het belangrijkste) dat ik zelf begon te kiezen wat ik at. Tijdens mijn tienerjaren begon ik langzaam maar zeker zwaarder te worden. Het leek wel of ik in de breedte begon te groeien nadat ik niet meer in de lengte groeide. Eigenlijk bleef ik hangen in het “eten om te groeien” thema. Mijn moeilijkste moment van de dag is nog steeds de naschoolse snack, hoewel ik al 40 jaar geleden de school verlaten heb. “Sofia”

Wanneer ik alleen ging wonen had ik geen benul van portiecontrole en het gewicht begon zich op te stapelen. Ik heb er sindsdien altijd mee geworsteld. Ik geloof ook dat er een genetische factor meespeelt. In mijn familie langs mijn vaders kant zijn ze allemaal dik. “Sophie”

Ik heb ook astma en ik heb al heel mijn leven steroÔden genomen, vaak in hoge dosissen. Dat deed mij eten, opzwellen en dat werd al snel gevolgd door een grote gewichtstoename. “Naam”

Een te traag werkende schildklier bleef jaren onbehandeld omdat de dokter niet wou accepteren dat ik niet teveel at. “Nadia”
6. Gewoon voor de lol

Ik heb vastgesteld dat een groot aantal respondenten zeggen dat het krijgen van een baby de oorzaak was van hun gewichtstoename en ook de onmogelijkheid om dit gewicht achteraf terug kwijt te raken. Is het dan niet ergerlijk om vast te stellen dat beroemdheden (Liz Hurley, Vicky Beckham, Catherine Z-J, Madonna, enz.) baby’s krijgen, en direct terug hun prÈ-babyvorm aannemen? Zij maken mij b****y ziek!! (Sorry, ik moest hier even een tirade afsteken:-)) “Vickie”

Oh, oh, is het je opgevallen dat zij onderduiken van zodra hun baby geboren is zodat zij fanatiek kunnen werken om hun extra gewicht terug kwijt te geraken. Wij, normale mensen, zijn te druk bezig met het zorgen voor onze baby’s om ons daarover zorgen te maken!!!! “Noa”
Ben jij dit?

Psychologen zeggen dat je het probleem al half opgelost hebt als je het probleem kunt identificeren. Als je de oorzaken kunt vaststellen waarom je aangekomen bent, dan zou het mogelijk moeten zijn om strategieÎn uit te werken die je kunnen helpen om het weer kwijt te geraken.

Authored by: Lisa