Stoppen met bodyshaming

Van alle kanten worden we doodgegooid met muziek, foto’s en video’s over hoe het ‘perfecte lichaam’ er zogenaamd uit ziet. Maar elk lief, foto of video heeft een eigen beeld wat perfect is, en vaak is een onderliggende boodschap dat iedereen die er niet zo uitziet te dik of te dun is.

Fat shaming is een Amerikaanse term en betekent dat mensen andere, vollere of stevig gebouwde personen onderuit halen omdat ze zogenaamd te dik zijn. Victoria’s Secret is een merk dat vaak slanke, sportieve modellen kiest. Op de catwalk tijdens de show zie je geen plussize modellen of modellen zonder een strakke buik. Veel mensen vinden dat dit merk zo een vertekend beeld geeft van hoe het perfecte lichaam eruit hoor te zien. Maar niet alleen de vollere mensen zijn de dupe van bodyshaming, want het probleem heeft twee kanten.

Plussize modellen en vollere actrices en zangeressen (die vaak niet eens in de buurt van dik komen) worden geprezen om hun curves. Tegelijkertijd worden de slanke meiden die van nature dun zijn ook onderuit gehaald. All About That Base is op dit moment een populair lied, maar de tekst is niet echt prettig om aan te horen voor slanke meiden. Meghan Trainer zingt in het lied “Every inch of you is perfect, from te botom to the top”, deze boodschap klinkt goed, maar verder in het lied heeft ze het over skinny bitches en stick-figures.

Je kan dus nooit in iedereens ogen perfect zijn, maar laat je geen slecht gevoel aanpraten door modetijdschriften en songteksten!

victo