Tartan stof

Wat? Wat voor stof? Tartan stof. Je weet wel, dat ruitje op die blousjes. Je kan het ook wel het houthakkers ruitje noemen. Nu zal je het waarschijnlijk wel weten.

De tartan stof is een geruite (duh), wollen stof waar de Schotse klit van wordt gemaakt. Oude Kelten droegen vroeger al geruite kleding en dat nog van goede kwaliteit. Dit was zelfs al in het Romeinse Rijk bekend. In Schotland is het zo dat je per clan een andere ruit hebt. Je draagt dus alleen de ruit van jouw clan. Het woord tartan is afkostig van het Franse woord ”tiretaine”, dit duidt een soort wol aan. Maar het kan ook van het Gaelische woord ”breacan”. Dit betekent gespikkeld.

Deze ruit zie je onwijs veel terug in de fashion tegenwoordig. In elke winkel die je binnenloopt zie je verschillende kledingstukken. Broeken, leggings, rokken, jurkje, blousjes, sjaals. Noem het maar en het is er. Het punt is wel dat dit of heel urban en street style-achtig staat of juist heel cosy en knus. Het is een typisch hersft/winter ding dat je gewoon in je kast moet hebben hangen.

Er zijn verschillende bekende mensen die hun eigen versie van dit ruitje hebben ontworpen. En nee, het zijn geen fashion designers. En allemaal zien ze er anders uit. Denk aan de Abercrombie ruit, de Armstrong uit, de Barclayd ruit. Ga zo maar door. Natuurlijk heb je ook nog het Burberry ruitje. De meest voorkomende kleuren zijn rood, groen, blauw, geel en zwart met wit. Deze kleuren worden ook vaak gecombineerd met elkaar.

azz36556_multi_l

 

azz42293_red_l

azz23967_red_l

 

azz29630_red_l

azz21293_red_l

azz21537_red_l

azz30121_red_l