Vertrouwen in relatie is niet lastig

Vertrouwen in relatie is niet lastig

Word je snel jaloers als je partner een sms ontvangt? Maak jij je constant zorgen als je vriend(in) met iemand op Facebook aan het chatten is? Of misschien maak je je zorgen over bepaalde collega’s op zijn/haar werk? Dan is het tijd dat je uitzoekt waardoor je zo jaloers wordt voordat het je relatie kapot maakt.

Als je soms last hebt van jaloesie, vrees niet. Sint Augustijn heeft een bekende quote: Hij die niet jaloers is, is niet verliefd. Het is een normale emotie, bekend sinds het ontstaan van de mens. Het is aangenomen dat holbewoners de eersten waren die deze emotie toonden. De meest primitieve vormen van jaloezie kwamen tot uiting wanneer onze aapachtige voorouders concurrentie moesten afweren (met knuppels zoals in The Flintstones) die er niet voor terug deinsden om hun vrouwen in te nemen.

Maar waarom zijn sommigen onder ons jaloers? Volgens onderzoekers is er een direct verband tussen jaloersheid en zelfvertrouwen. Ons zelfvertrouwen stijgt als iemand ons leuk vindt en het daalt als iemand ons niet leuk vindt. Maar omdat we ons beter voelen wanneer iemand interesse in ons toont, zijn we meer gemotiveerd om onze relaties met anderen in stand te houden.

De professor Psychologie aan de universiteit van California, Ralph Hupka, heeft recent gezegd dat jaloersheid een vooruitlopende emotie is. Het doel van jaloersheid is om verlies te voorkomen en zorgt ervoor dat we hiervoor maatregels treffen. Als deze maatregels falen en de partner heeft een affaire, zorgt de nieuwe situatie voor woede, depressie en teleurstelling, enzoverder,

Maar kan jaloersheid ook een positieve emotie zijn? Verrassend genoeg wel. Het kan je ook motiveren om meer tijd en energie te steken in je relatie, zeker als je je partner een tijdje verwaarloosd hebt voor andere zaken zoals voetbal, fitness, uitgaan met vrienden of zelfs je kinderen. Jaloersheid kan ervoor zorgen dat je een gesprek aangaat met je partner over zaken waarmee je het moeilijk had de laatste tijd. Als de dingen niet beter gaan tussen jou en je vriend(in) na zo’n gesprek, dan kan het zijn dat je relatie misschien toch niet zo’n goed idee was, en dat is niet altijd iets slecht.

Als je het gevoel hebt dat je partner je vaak controleert of als je zelf je partner vaak controleert, dan is het dringend tijd dat je actie onderneemt. Als de relatie veel voor je betekend, dan kan therapie misschien helpen om de zaken terug op orde te krijgen, anders kan het tijd zijn om de relatie te stoppen. Niemand zou ooit moeten controleren of zelf gecontroleerd moeten worden.

Authored by: Lisa