Wat is mijn goede gewicht?

Wat is mijn goede gewicht?

Hoeveel moet ik wegen is een heel goede vraag. Voor veel mensen zou het achterhalen van hun juiste gewicht het begin kunnen zijn van een grote verandering van leefwijze. Er bestaat niet één ideaal gewicht voor alle mensen over de hele wereld. Maar er is wel een ideaal gewicht speciaal voor jou. Als je gezond wil zijn, dan wil je in de buurt komen van dit ideaal gewicht. Wat is het ideaal gewicht en door welke factoren wordt het beïnvloedt?

Daartoe is het nodig om eerst de vraag te beantwoorden: waarom streven mensen naar een ideaal gewicht? Naar de betekenis van het woord betekent ideaal het beste of het perfecte gewicht dat men nastreeft. Er zijn een aantal voordelen om het ideaal gewicht te hebben, en deze voordelen vormen zeker een van de redenen waarom mensen ernaar streven gezond te zijn.

Wanneer mensen een gezond gewicht hebben, lopen ze minder risico op bepaalde ziektes. Diabetes komt heel algemeen voor bij mensen met overgewicht, en een gezond leven leiden, gewicht verliezen en gezond eten kan helpen bij deze ziekte, welk type diabetes het dan ook is. Ook hebben studies aangetoond dat vrouwen met een hoger dan wenselijk gewicht meer ontvankelijk zijn voor bepaalde types kanker. Er is een heel aantal andere soorten ziekten die zich kunnen ontwikkelen als men te veel extra gewicht heeft, en dat is de reden waarom mensen streven naar een gezond gewicht.

Hoeveel moet ik wegen? Als je je die vraag zelf gesteld hebt, is het onnodig om te zeggen dat je tenminste een klein beetje onderzoek hebt gedaan. Indien zo, dan moet je nu weten dat er een aantal factoren is dat bepaalt hoeveel je werkelijk moet wegen. Zo speelt bijvoorbeeld de lengte een grote rol in de bepaling van iemands ideaal gewicht. Maar dan moet je ook incalculeren het aantal beenderen, weefsel en spieren dat iemands lengte doet toenemen. Dit betekent dat mannen en vrouwen verschillende berekeningen moeten maken om vast te stellen hoeveel zij moeten wegen.

Maar het ideaal gewicht wordt niet bepaald door lengte alleen. Leeftijd speelt ook mee bij hoeveel je moet wegen. In veel gevallen zouden lengte en gewicht genoeg moeten zijn het het ideaal gewicht te achterhalen. In bepaalde gevallen zou je een deskundige moeten raadplegen om te bepalen met welke factoren rekening moet worden gehouden, evenals voor de uiteindelijke vaststelling van het ideaal gewicht.

De wetenschap of je je ideaal gewicht hebt bereikt of niet, kan je werkelijk helpen om je leven te veranderen. Als je gezond wil leven, wil je waarschijnlijk ook stoppen met jezelf te vragen: “Hoeveel moet ik wegen?”, en in plaats daarvan doen wat nodig is om een goede constitutie te realiseren, een gezond gewicht en een gezonde geest. Overgewicht of ondergewicht kunnen ernstige implicaties opleveren voor het lichaam. Het achterhalen hoeveel je moet wegen kan je helpen zowel een gezonde leefstijl als een gezond diëet te plannen en te ontwikkelen. Wanneer je je status kent, zou je precies weten hoeveel gewicht je erbij zou willen hebben of verliezen.

Authored by: Lisa