Zenuwachtig voor date

Zenuwachtig voor je date? Hoe kan je daar het best mee om gaan?

Iedereen is een beetje nerveus bij een eerste ontmoeting. Maar heeft je zenuwachtigheid een verlammend effect? Ga je je hierdoor raar gedragen en wordt je date erdoor afgeschrikt? OK, je hebt genoeg mensen de stuipen op het lijf gejaagd door je zenuwachtigheid. In dat geval moet je je leven in handen nemen. Nu!
Al doende leert men

Als alleen al de gedachte aan een date je al nerveus maakt, dan moet je meer oefenen. Maak oefenafspraakjes met iemand die je van je zenuwachtigheid wilt af helpen. Oefen alles wat er bij een date komt kijken, van het begin tot het einde. De bedoeling is dat je je comfortabel gaat voelen met alle aspecten van het daten. Zo zal je je ook comfortabeler voelen bij een echte date omdat je dan weet wat je aan het doen bent. Als je het hele proces onder de knie hebt, dan zal je automatisch minder nerveus zijn.
Bereid je voor

Los van de oefendates, moet je jezelf ook voorbereiden op de echte date die eraan komt. Als je vreest dat het gesprek zal stilvallen, probeer dan een paar gespreksonderwerpen achter de hand te houden. In plaats van wat zwakke pogingen om over het weer te praten, zou je aan je date meer vragen kunnen stellen. Moedig hen aan om te praten terwijl jij je zenuwen onder controle probeert te krijgen.

Vergeet het verleden.

Slechte dates behoren tot het verleden en een eerdere afwijzing kan ons zeer nerveus maken voor de huidige date. Als je dus je nieuwe date niet zo slecht wilt laten aflopen als de vorige date, vergeet dan het verleden. In plaats van te piekeren over wat er misging,… kan je je beter concentreren op het genieten van deze date. Leer afwijzingen accepteren als een deel van het datingproces en ga verder.

Ontspan en maak het je gemakkelijk

Maak je niet zoveel zorgen! Het is een date, geen examen. Panikeren over wat je moet aantrekken, waar je heen moet gaan, hoe je indruk kunt maken, wat je moet zeggen, enz. kan je onnodig zenuwachtig maken. Ook moet je je realiseren dat niet iedereen die je ontmoet “de ware” is, kalmeer dus een beetje en leg niet zoveel druk op jezelf. Pak het stap voor stap aan en beschouw je date alleen als een gelegenheid om iemand te leren kennen. Als je de druk wegneemt, zal de zenuwachtigheid ook verdwijnen.

Kies voor comfort

Als dit nog niet duidelijk was, wil ik nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is dat je je comfortabel voelt. Als je iets comfortabel aantrekt, dan kan je je concentreren op je date in plaats van je zorgen te maken over je kleding. Maar wat nog belangrijker is, ga naar een plaats waar je je comfortabel voelt. Ga naar een vertrouwde omgeving als je denkt dat je je daar meer op je gemak zult voelen, waardoor je ook minder zenuwachtig zult zijn. Maar sommigen onder ons willen liever geen bekenden tegen het lijf lopen tijdens een afspraakje. In dat geval kan je beter kiezen voor een plaats waar er zeker geen bekenden zullen rondhangen. Het komt erop neer dat je je comfortabel moet voelen zodat je je zenuwen de baas kunt blijven.
Het is normaal dat je zenuwachtig bent en een goede indruk wilt maken op je date maar laat je zenuwen niet de overhand krijgen in die mate dat ze je date kunnen ru├»neren. Concentreer je op het comfort en bereid je goed voor … en je zult merken dat je zenuwachtigheid snel zal verdwijnen.

Authored by: Lisa