Zo snel mogelijk afvallen de gids

Zo snel mogelijk afvallen de gids

In onze cultuur van snelle maaltijden en enorme porties, kan het moeilijk zijn om een gezond gewicht vast te houden—terwijl gewicht verliezen nog moeilijker is. Als je eerdere pogingen om gewicht te verliezen, mislukt zijn, dan zal je misschien geloven dat diëten niet werken voor jou—toch zeker niet op lange termijn. Maar er zijn massa’s kleine maar krachtige manieren om de typische valkuilen van het diëten te vermijden, om te komen tot een blijvend gewichtsverlies en om een gezondere relatie met voedsel te ontwikkelen.
In dit artikel:

  • De sleutel tot succesvol, gezond gewichtsverlies
  • Vermijd de valkuilen
  • Stop het emotioneel eten
  • Leg vast wanneer je eet
  • Vul je met fruit, groenten en vezels
  • Geniet zonder te overdrijven
  • Neem de controle over je voedingsomgeving
  • Breng gezonde wijzigingen aan in je manier van leven

De sleutel tot succesvol, gezond gewichtsverlies

Je gewicht is het resultaat van een evenwichtsoefening, maar het principe is eenvoudig: Als je meer calorieën eet dan dat je er verbrandt, dan zal je gewicht toenemen. Als je minder calorieën eet dan dat je er verbrandt, dan zal je gewicht verliezen.

Vermits 1/2 kg vet ongeveer 500 calorieën bevat, zal je, indien je 500 calorieën schrapt uit je normale dagelijkse dieet, ongeveer 1/2 kg per week verliezen (500 calorieën x 7 dagen = 3.500 calorieën). Eenvoudig toch? En waarom is het dan zo moeilijk om gewicht te verliezen?

Al te vaak maken we het verliezen van gewicht moeilijker dan het hoeft te zijn door het volgen van extreme diëten die ons humeurig en hongerig maken, door een ongezonde levensstijl die onze dieetinspanningen ondermijnt, en emotionele voedingsgewoonten die ons laten mislukken nog voor we begonnen zijn. Maar hier is een betere aanpak! Je kan gewicht verliezen zonder je miserabel te voelen. Door iedere dag verstandige keuzes te maken, kan je nieuwe voedingsgewoonten en voorkeuren ontwikkelen die je een voldaan gevoel geven—en je ook de oorlog tegen het vet laten winnen.

Het ene lichaamsvet is het andere niet

De plaats waar het lichaamsvet zich bevindt is belangrijk. De gezondheidsrisico’s zijn groter als het vet zich rond de buik opstapelt, en minder als het zich vooral op de heupen en de dijen bevindt. Een groot deel van het buikvet wordt diep onder de huid opgeslagen en het zit rond de organen in de buik en de lever, en het is duidelijk gelinkt met weerstand tegen insuline en diabetes.

Beginnen met gezond afslanken

Hoewel er geen pasklare oplossing is om te komen tot een duurzaam gewichtsverlies., kunnen de volgende richtlijnen toch al een goede vertrekbasis vormen.

Denk hieraan als een aanpassing van je manier van leven en niet als een tijdelijk dieet. Permanent gewichtsverlies is niet iets wat in een handomdraai met een “quick-fix” dieet kan gerealiseerd worden. Daarom moet je afslanken zien als een permanente wijziging van je manier van leven—een levenslange verbintenis om voor je gezondheid te zorgen. Verschillende populaire diëten kunnen een vliegende start geven aan je afslankingsprogramma, maar alleen permanente aanpassingen aan je manier van leven zullen voor een blijvend gewichtsverlies zorgen.
Zoek een fanclub. Sociale steun is zeer belangrijk. Programma’s zoals Jenny Craig en Weight Watchers gebruiken de steun van een groep om het gewichtsverlies te stimuleren en om een levenslange voorkeur voor gezond eten te bekomen. Zoek steun, of die nu komt van familie of vrienden of van een zelfhulpgroep, als je maar de aanmoediging krijgt die je nodig hebt.
Traag maar zeker. Probeer per week 1/2 tot 1 kg te verliezen als je op een gezonde manier wilt afslanken. Als je te snel afvalt dan kan dat een negatieve impact hebben op je lichaam en geest, waardoor je je zwak, uitgeblust en ziek voelt. Als je te snel gewicht verliest, dan verlies je eerder water en spierweefsel dan vet.
Doelstellingen houden je gemotiveerd. Doelstellingen op korte termijn, zoals bijvoorbeeld dat tegen de zomer je bikini niet langer te klein is, werken vaak niet zo goed als meer zelfvertrouwen willen krijgen, of gezonder worden in het belang van je kinderen. Als de frustratie en de verleidingen toeslaan, concentreer je dan op de vele voordelen die je afslankingsprogramma zal opleveren.
Gebruik hulpmiddelen om je vooruitgang op te volgen. Hou een voedingsdagboek bij en weeg je regelmatig, en noteer elk pondje en elke centimeter taille die je verliest. Door je inspanningen om af te vallen op te volgen, zal je zwart op wit de resultaten kunnen vaststellen, wat er zal voor zorgen dat je gemotiveerd blijft.

Denk eraan dat je een beetje zult moeten experimenteren om een dieet te vinden dat aangepast is aan jouw lichaam. Het is belangrijk dat je er je goed bij voelt zodat je het lang kunt volhouden. Als een bepaald dieet niet werkt, probeer dan een ander. Er zijn zoveel manieren om gewicht te verliezen. De truc is om er een te vinden die bij jou past.
Vermindering van de calorieopname zorgt voor gewichtsverlies, het is niet belangrijk met welk soort dieet je dat realiseert.

Een belangrijke studie toonde aan dat het niet belangrijk is welk dieet je volgt, als het er maar voor zorgt dat je minder calorieën binnenkrijgt en dat het niet schadelijk is voor je hart (arm aan verzadigd vet en cholesterol). Met andere woorden, het beste dieet is het dieet dat je kunt volhouden en niet noodzakelijk het dieet dat je bovenaan in de bestsellerlijsten kunt vinden.

Gezond diëten en afslanken – tip #1: Vermijd de valkuilen


Stop het emotioneel eten.

Diëten, en zeker de dieetrages of de “quick-fix” pillen en schema’s, zadelen je vaak op met een gevoel van mislukking omdat:

Je het gevoel krijgt dat je iets mist. Diëten die hele voedingsgroepen, zoals koolhydraten of vetten, weglaten, zijn gewoon niet praktisch , om niet te zeggen: ongezond. Matigheid is essentieel. Door het weglaten van volledige voedingsgroepen krijg je geen goed doordacht, evenwichtig en gezond dieet en creëer je allerlei tekorten.
Je verliest gewicht maar het blijft er niet af. Diëten die de calorieopname drastisch verminderen, die bepaalde voedingsstoffen weglaten, of die gebaseerd zijn op kant-en-klaar maaltijden kunnen op korte termijn effect hebben. Maar eens je je kortetermijn doel bereikt hebt, heb je geen plan om dat gewicht te behouden en komen de kilo’s er snel terug aan.
Na je dieet lijk je nog sneller dan voorheen terug aan te komen. Als je je voedselinname drastisch beperkt, dan zal je metabolisme tijdelijk vertragen. Als je dan terug normaal begint te eten, dan zal je snel gewicht bijwinnen tot je metabolisme zich hersteld heeft, nog een reden waarom uithongering en vasten contraproductief zijn.
Je stopt met je dieet en je bent te ontmoedigd om het opnieuw te proberen. Het is niet omdat je een keer toegegeven hebt aan de verleiding dat al je inspanningen verloren zijn. Bij gezond eten gaat het over het hele plaatje. Een occasionele uitspatting zal je inspanningen niet teniet doen. Diëten die te beperkend zijn geven meer aanleiding tot vals spelen en als je het gevoel hebt dat je iets mist dan haak je gemakkelijker af.
Je verliest sneller je geld dan je gewicht. Speciale shakes, maaltijden, en programma’s kunnen veel kosten en zijn minder geschikt voor gewichtsverlies op lange termijn en om het op een gezonde manier je gewicht te onderhouden.
Je voelt je geïsoleerd en je kan niet genieten van sociale gebeurtenissen waarbij voedsel een belangrijke rol speelt. Zonder enkele praktische en gezonde dieetstrategieën kan je je helemaal verloren voelen wanneer je uit eten gaat of als je gelegenheden bijwoont zoals recepties of trouwfeesten. Als het opgediende voedsel niet past in je dieetplan, wat moet je dan doen?
De persoon in de reclamespot verloor 15 kg in 2 maanden, en bij jou gebeurde dat niet. Dieetbedrijven maken veel fantastische beloftes. De meeste daarvan zijn eenvoudigweg niet realistisch. Helaas is gewicht verliezen niet gemakkelijk, en iedereen die het laat uitschijnen dat het wel zo is, bewijst je geen dienst. Laat je niet ontmoedigen door jezelf onrealistische doelstellingen op te leggen!

Gezond diëten en afslanken – tip #2: Stop het emotioneel eten

 

We eten niet altijd alleen om onze honger te stillen. Als we dat zouden doen, dan zou niemand last hebben van overgewicht. Al te vaak zoeken we comfort in ons voedsel of proberen we onze stress ermee te verminderen. Als dit vaak gebeurt, dan stapelen de kilo’s zich op.

Onderschat niet het belang van het stoppen met emotioneel eten. Leer de emotionele triggers herkennen die je teveel doen eten en probeer er een gezonder antwoord op te vinden. Dit kan een groot verschil maken voor je afslankinspanningen.

Om te beginnen, let erop wat en wanneer je eet. Eet je alleen als je honger hebt of grijp je ook naar tussendoortjes terwijl je TV kijkt? Eet je als je gestresseerd bent of als je je verveelt? Als je je eenzaam voelt? Om jezelf te belonen?

Eens je je emotionele eetgewoonten geïdentificeerd hebt, kan je geleidelijk beginnen met het wijzigen van je gewoontes en attitudes die al die tijd je dieetinspanningen gesaboteerd hebben.

Strategieën emotioneel eten te bestrijden

Als je op het einde van een lange dag naar voedsel grijpt, probeer dan andere manieren te vinden om tot rust te komen en jezelf te belonen en te ontstressen. Ontspan je met een boek en een warme kop kruidenthee, neem een warm bad of geniet van een mooi uitzicht.
Als je eet als je het gevoel hebt dat je te weinig energie hebt, probeer dan andere namiddagactiviteiten te vinden. Maak een wandeling, luister naar stimulerende muziek, doe een paar stretch oefeningen of doe even aan touwtjespringen. Een ander alternatief is even een dutje doen, beperk het alleen tot maximaal 30 minuten.
Als je eet als je je alleen voelt of als je je verveelt, ga dan eerder naar anderen dan naar je ijskast. Bel een vriend die je aan het lachen kan brengen, ga wandelen met je hond, vind een prettige activiteit, of ga naar buiten (naar de bibliotheek, het winkelcentrum of de kruidenier, overal waar er mensen zijn).
Als je eet als je gestresseerd bent, zoek dan gezondere manieren om jezelf te kalmeren. Probeer wat te bewegen, doe aan yoga, meditatie,of doe ademhalingsoefeningen. Je kan stressvolle situaties beter aanpakken door de situatie te veranderen of door er anders op te reageren. Bekijk de gerelateerde artikels hieronder om meer te lezen over stress management.

Gezond diëten en afslanken – tip #3: Wees aandachtig als je eet

 

We leven in een snelle wereld en eten doen we zonder er bij na te denken. We eten terwijl we onderweg zijn, aan ons bureau terwijl we aan het werk zijn, en voor de televisie. Het resultaat hiervan is dat we meer eten dan dat we nodig hebben, vaak zonder dat we ons dat realiseren of zelfs zonder echt te genieten van wat we eten.

Bied het hoofd aan deze tendens door het “mindful” eten te beoefenen: besteed aandacht aan wat je eet, geniet van elke hap, en kies voor voeding die zowel voedzaam als lekker is. Mindful eten zal je helpen om gewicht te verliezen en je resultaten vast te houden.
Tips voor gewichtsverlies door mindful eten

Wees aandachtig als je eet. Wees je bewust van je omgeving. Eet langzaam, geniet van de geur en de smaak van je voedsel. Als je gedachten afdwalen, breng je aandacht dan zachtjes terug naar je voedsel en naar de smaak en het gevoel in je mond.
Vermijd afleidingen terwijl je aan het eten bent. Probeer niet te eten terwijl je werkt, leest, je computer gebruikt of met de auto rijdt. Het is te gemakkelijk om te veel te eten als je er niet met je hoofd bij bent.
Kauw je voedsel grondig. Probeer 30 keer op elke hap te kauwen voor je hem doorslikt. Op die manier duurt het eten langer en geef je jezelf meer tijd om te genieten van elke hap.
Probeer zaken te vermengen om jezelf te verplichten om je te focussen op de ervaring van het eten. Probeer eetstokjes te gebruiken in plaats van een vork, of gebruik je bestek met je niet dominante hand.
Stop met eten voor je vol bent. Het vraagt een beetje tijd voor het signaal dat je genoeg hebt, doordringt tot je brein. Weersta aan de verleiding om je bord leeg te eten. Ja, er sterven kinderen in Afrika, maar jouw gewicht zal hen niet verder helpen.

Gezond diëten en afslanken – tip #4: Vul je met fruit, groenten en vezels

 

 

Om gewicht te verliezen moet je minder calorieën eten. Maar dat moet niet noodzakelijk betekenen dat je minder moet eten. Je kan je gerust helemaal vol eten terwijl je op dieet bent, op voorwaarde dat je je voedsel op een verstandige manier selecteert. Het is essentieel dat je voedingsmiddelen kiest die je een voldaan en vol gevoel geven, zonder dat ze je een pak kilo’s bezorgen.
Vezels: het geheim om je voldaan te voelen terwijl je afvalt

Als je wilt afvallen zonder je de hele tijd hongerig te voelen, begin dan vezelrijk voedsel te eten. Vezelrijk voedsel is volumineuzer, waardoor het ook beter vult. Er moet ook meer op gekauwd worden, wat het aangenaam maakt om te eten. Het duurt ook langer om vezelrijk voedsel te verteren, waardoor het voldaan gevoel langer blijft aanhouden. Het is absoluut geen magie, al zou het gewichtsverlies dat hieruit voortvloeit dat wel kunnen laten vermoeden.

Vezelrijke zwaargewichten zijn:

Groenten en fruit – Geniet van vruchten met alle kleuren van de regenboog (aardbeien, appels, sinaasappels, bessen, nectarines, pruimen), bladgroenten, en alle andere groene groenten.
Bonen – Kies bonen van gelijk welke soort (zwarte bonen, linzen, spliterwten, prinsessenbonen, kikkererwten).Voeg ze toe aan soepen, salades, en voorgerechten, of geniet ervan als een hartige bonenschotel.
Volle granen– Probeer vezelrijke granen, havermout, bruine rijst, volkorenpasta, volkoren- of meergranen brood, zemelkoekjes of popcorn.

Focus op groenten en fruit

Het tellen van calorieën en het afwegen van porties kan al snel gaan vervelen. Maar je moet geen boekhouder zijn om van groenten en fruit te genieten. Het is meestal veilig om zoveel groenten en fruit te eten als je wilt en zo vaak als je wilt. Hierbij zijn geen maatbekers of calorietabellen nodig.
Het hoge percentage water en vezels in het meeste fruit zorgt ervoor dat het moeilijk is om er teveel van te eten. Je voelt je al vol lang voor je op die manier teveel calorieën binnengekregen hebt.

Giet wat minder granen in je ontbijtkom zodat je plaats krijgt voor bosbessen, aardbeien, of stukjes banaan. Je kunt zo nog altijd genieten van een volledige kom maar met minder calorieën.
Vervang een van de eieren en een deel van de kaas in je omelet of roerei door groenten. Probeer tomaten, uien, paddenstoelen, spinazie of paprika’s.
Vervang een gedeelte van het vlees en de kaas in je broodje door gezondere groenten zoals sla, tomaten, scheutjes, komkommers en avocado.
In plaats van een calorierijke snack zoals chips en dips, kan je het ook proberen met babyworteltjes met hummus, een in stukjes gesneden appel of een oude favoriet: selderij met pindakaas (overdrijf alleen niet met de pindakaas).
Voeg meer groeten toe aan je favoriete hoofdgerechten zodat je meer kan doen met minder. Zelfs gerechten zoals pasta’s en wokgerechten kunnen dieetvriendelijk zijn als ze wat minder noedels en wat meer groenten bevatten.
Probeer je maaltijd te beginnen met een lichte salade of soep (wees alleen voorzichtig met de dressings en het zout) zodat je al gedeeltelijk gevuld bent voor je aan je hoofdmaaltijd begint.

Hou je niet van groenten? Dan bereid je ze waarschijnlijk niet op de juiste manier. Groenten kunnen heerlijk en zeer smaakvol zijn als je er kruiden en specerijen of een beetje olijfolie of kaas aan toevoegt.
Fruit en groenten die je met mate moet eten.

Fruit en groenten in al mogelijke kleuren en vormen zijn de hoofdrolspelers van een gezond dieet, maar je moet nog steeds op je hoede blijven voor mogelijke bedreigingen voor je dieet.

Groenten die gepaneerd zijn of gebakken of die overgoten zijn met zware sausen zijn niet langer caloriearm, wees dus voorzichtig. Kies voor gezondere bereidingsmethoden zoals stomen, en gebruik vetarme dressings en kruiden voor de smaak.
Salades zijn veilig, behalve als je ze verdrinkt in vette dressings en toppings. Voeg er eventueel noten en kaas aan toe maar overdrijf er niet mee. Het is gezond als een dressing een beetje vet bevat (probeer een vinaigrette op basis van olijfolie), maar ook hier is matigheid belangrijk.
Gedroogd fruit. Wees voorzichtig met gedroogd fruit, dat veel calorieën bevat en waaraan meestal ook suiker toegevoegd is. Je kan veel meer vers fruit eten en toch maar even veel calorieën binnenkrijgen. Als je toch wilt snoepen van gedroogd fruit, neem dan kleine hoeveelheden.
Fruitsap. Er is niets mee als je af en toe een glas fruitsap drinkt. Maar vergeet niet dat de calorieën zich snel opstapelen,zonder dat je er je gevuld door voelt. Overtuig je er ook van je drankje uit 100% fruitsap bestaat en dat er geen suiker aan toegevoegd is.

Gezond diëten en afslanken – tip #5: Geniet zonder te overdrijven


Probeer niet aan bepaalde voedingsmiddelen te denken als “verboden terrein.”

Als je bepaalde voedingsmiddelen helemaal uitbant, dan is het helemaal normaal dat je er steeds meer naar gaat verlangen, en dan zit je opgezadeld met een gevoel van mislukking als je er toch eens aan toegeeft. In plaats van jezelf de toegang tot ongezond voedsel, waar je van houdt, te ontzeggen, kan je het ook gewoon minder vaak eten.

Als je jezelf ooit op betrapt hebt op het schoonlikken van een schaaltje ijsroom of op het volstoppen van jezelf met chips nadat je een hele dag braaf salades at, dan weet je hoe diëten die te streng zijn meestal eindigen. Je geeft jezelf waarschijnlijk de schuld, maar het probleem is niet je wilskracht, het is je afslankstrategie. Ontberingsdiëten zijn gedoemd om te mislukken: je hongert jezelf uit tot je breekt, en dan ga je overdrijven, waardoor al je eerdere inspanningen nutteloos worden.

Om op een succesvolle manier gewicht te verliezen en het er af te houden, moet je leren hoe je van het voedsel waar je van houdt kunt genieten zonder te overdrijven. Een dieet dat al je favoriet voedsel verbiedt, zal niet blijven werken op lange termijn. Uiteindelijk zal je verarmd voelen en zal je het opgeven. En als je dat doet, dan ga je je waarschijnlijk niet beperken tot een redelijke portie.
Tips om te genieten van snoep zonder teveel te eten

Combineer je snoepje met ander, gezond voedsel. Je kan nog altijd genieten van je favoriet calorierijk snoepje, of het nu ijs, cake of chocolade is. Het is belangrijk dat je kleinere porties eet en dat je, waar dat mogelijk is, kiest voor een caloriearm alternatief. Je kan bijvoorbeeld aardbeien toevoegen aan je ijs of wortel en selderstaafjes mengen tussen de chips of dips. Door te kiezen voor het caloriearm alternatief, kan je een dieetvriendelijke portie eten zonder dat je je schuldig moet voelen.
Plan je snoepen. We zijn gewoontedieren, en dat kan je in je voordeel gebruiken als je probeert gewicht te verliezen. Kies vaste tijdstippen waarop je je tegoed kunt doen aan je favoriet voedsel. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag, na de lunch, genieten van een klein stukje chocolade of van een stukje kaastaart op vrijdagavond. Eens je het gewoon bent om op die tijdstippen, en alleen dan, van je snoepje te genieten, dan zal je er minder obsessief mee bezig zijn op andere momenten.
Maak je genieten minder rijk. Zoek naar manieren om vet, suiker of calorieën in je favoriete snacks te beperken. Als je zelf bakt, dan kan je de helft van de boter of olie in het recept vervangen door appelmoes, je kan de hoeveelheid suiker verminderen en dat compenseren door meer kaneel of vanille-extract te gebruiken. Je kan ook de calorierijke sausen en toevoegingen zoals slagroom, kaas, dip en bloemsuiker laten vallen of verminderen.
Gebruik al je zintuigen—niet alleen je smaak. Proef en geniet zo lang mogelijk van de ervaring in plaats van alles gedachteloos door te slikken. Je kan de maaltijd aantrekkelijker maken door de tafel speciaal te dekken, kaarsen aan te steken, rustgevende muziek op te zetten of buitenshuis van je maaltijd te genieten in een mooie omgeving. Haal het meest plezier en het meest ontspanning uit je maaltijd door ze op te splitsen in kleine stukken en je tijd te nemen om te genieten van de geur en om traag en grondig te kauwen.

Gezond diëten en afslanken – tip #6: Zo snel mogelijk afvallen? neem de controle over je voedingsomgeving

 

 

Je afslankinspanningen zullen staan of vallen met je voedingsomgeving. Vergroot je kansen op succes door je voedingsomgeving onder controle te houden: wanneer je eet, hoeveel je eet, en welke voedingsmiddelen er beschikbaar zijn.

Begin de dag met een ontbijt. Mensen die ontbijten zijn over het algemeen slanker dan degenen die dat niet doen. Als je je dag begint met een gezond ontbijt, dan zal je je metabolisme een vliegende start geven, en het zal je ervan weerhouden om de hele dag tussendoortjes te eten.
Dien voor jezelf kleinere porties op. Een gemakkelijke manier om de porties te beperken is het gebruiken van kleinere borden, kommen en koppen. Die zullen ervoor zorgen dat je porties groter lijken. Eet niet uit grote komen of direct uit het blik of het pakje omdat dit het moeilijk maakt om in te schatten hoeveel je gegeten hebt.
Plan je maaltijden en je tussendoortjes op voorhand. Je zult meer geneigd zijn om met mate te eten als je op voorhand gezonde maaltijden en snacks samengesteld hebt. Je kunt je eigen kleine snack- porties kopen of maken en bewaren in plastic zakjes of dozen. Als je eet op vaste tijdstippen dan zal je dat er ook van weerhouden om te eten als je niet echt honger hebt.
Bereid je eigen maaltijden. Zelf thuis je maaltijden bereiden laat je toe om de grootte van de porties en de samenstelling van het voedsel te controleren. Verpakt voedsel en voedsel in restaurants bevat over het algemeen veel meer natrium, vet en calorieën dan wat je zelf bereidt en bovendien zijn de porties over het algemeen groter.
Ga geen voedsel kopen als je honger hebt. Maak een boodschappenlijstje en hou je daar aan. Wees vooral voorzichtig met producten die uitgestald zijn op het einde van de gangen en langs de muren waar de supermarkten meestal hun calorierijke snacks en comfortvoeding plaatsen.
Uit het oog, uit het hart. Beperk de hoeveelheid verleidelijk voedsel dat je in huis hebt. Als je de keuken deelt met mensen die niet op dieet zijn, stockeer dan de snacks en andere calorierijke verleidingen in kastjes of lades zodat je ze niet ziet.
Vast gedurende 14-16 uren per dag. Probeer je laatste maaltijd eerder op de dag te nemen en dan te vasten tot bij het ontbijt. Studies hebben aangetoond dat deze eenvoudige dieet aanpassing, alleen eten wanneer je het meest actief bent, en je verteringstelsel iedere dag een lange rustpauze gunnen, je kan helpen om gewicht te verliezen. Snacks die je ’s avonds eet zijn meestal rijk aan calorieën en ze kunnen hoedanook best vermeden worden.

Frisdrank: De geheime dieet saboteur

Frisdranken zijn een enorme bron van calorieën in het dieet van veel mensen. Een blikje frisdrank kan gemakkelijk 10 – 12 theelepels suiker bevatten en ongeveer 150 calorieën. Een paar frisdranken kunnen dus al snel een groot deel van je dagelijkse calorieopname vertegenwoordigen.

Overschakelen op light frisdrank is ook niet het goede antwoord, omdat studies aangetoond hebben dat het verlangen naar suiker erdoor aangewakkerd wordt, wat op zijn beurt weer leidt tot gewichtstoename. Probeer in de plaats daarvan te over te schakelen op water met citroen, ongezoete ijsthee, of spuitwater met een beetje sap.
Gezond diëten en afslanken – tip #7: Breng gezonde wijzigingen aan in je manier van leven.

 

Naast je keuzes in verband met voeding, kan je je afslank- en dieet inspanningen ook ondersteunen door gezonde keuzes te maken voor je manier van leven.

Slaap genoeg. Er is aangetoond dat slaapgebrek direct gelinkt is aan honger, teveel eten en gewichtstoename. Uitputting hypothekeert ook je beoordelingsvermogen en het kan leiden tot het kiezen van de verkeerde voeding. Streef naar 8 uur kwaliteitsvolle slaap per nacht.
Zet de TV af. Met het televisiekijken verbrand je nog minder calorieën dan met slapen! Als je echt je favoriete shows niet kunt missen, probeer dan een beetje te bewegen terwijl je kijkt. Doe wat eenvoudige oefeningen zoals hurkoefeningen, sit-ups, ter plaatse joggen of gebruik elastieken of handgewichten.
Beweeg zoveel mogelijk. Beweging is de beste vriend van iemand die een dieet volgt. Het verbrandt niet alleen calorieën, maar het kan ook je metabolisme stimuleren. Heb je geen tijd voor een langdurige training?

Onderzoek toont aan dat drie spurtjes van 10 minuten per dag even goed zijn als een training van 30 minuten. Gebruik de trappen in plaats van de lift en parkeer je wagen achteraan op de parking. Elk beetje helpt.
Drink meer water. Je kan gemakkelijk je dagelijkse calorieopname verminderen door frisdrank, bier of koffie te vervangen door water. Dorst kan ook verward worden met honger. Door water te drinken kan je dus bijkomende calorieën vermijden en het helpt je ook om je voedsel sneller af te breken. Wij denken dat zo snel mogelijk afvallen nu wel gaat lukken! Succes!

 

Authored by: Lisa